Amsterdam / Netherlands

Amsterdam!
Amsterdam cesto nazivaju „Grad grijeha“ zbog svoje bogate ponude i atraktivnih destinacija. Grad prepun zivota koji odise odlicnom atmosferom, sjajnim ljudima, divnim kanalima , mostovima i usko gradjenim kucama. Arhitektonski oduzima dah zbog sjevernoeuropskih izduzenih fasada. Interesantno je da se na uske kuce gradjene duz kanala naplacivao porez po sirini koju zauzimaju (isto tako se porez naplacivao po broju prozora na kuci, pa su kuce gradjene sa sto manje prozora). Zahvaljujuci tome, one danas cine Amsterdam jednim od najinteresantnijih gradova.
Prekrasni kanali, upisani na UNESCOvu listu svjetske bastine , ostavljaju bez daha. Amsterdam broji oko 160 kanala, koji dijele grad na 90 otocica, i osim zanimljivog arhitektonskog detalja grada zbog kojeg se nalaze na UNESCO-voj listi, kanali su odbrambena linija zastite grada od poplava.
Koncept grada, arhitektura i sloboda su razlozi zbog kojih Amsterdam posjeti 3,5 miliona turista godisnje. Sirim masama prve asocijacije na Amsterdam su marihuana , koja je legalizovana od 70-tih godina i prostitucija .
Ovdje nema ogranicenja, sve je suprotno od onog svijeta u kojem zivimo, pa tako na primjer biciklisti imaju veca prava od pjesaka i automobila, pusenje cigareta je zabranjeno u kaficima, dok je u istima dozvoljeno pusenje marihuane. U ovom gradu jedna od najvecih atrakcija su prostitutke u popularnoj crvenoj cetvrti. S druge strane, Amsterdam je grad kontrasta, grad u kojem se cijeni umjetnost, kultura i istorija. Zdrav zivot i manje zagadjivanje su ovdje prioriteti.
Amsterdam je svakako grad koji morate posjetiti da bi se uvjerili u sve njegove ljepote...